Dalies, , Google Plus, Pinterest,

Drukāt

Posted in:

“š‘»š’†Ģ„š’•, š’š’–Ģ„š’…š’›š’–, š’†š’š’‘š’!” NMPD dalās ar stāstu par to, ka pirmās palÄ«dzÄ«bas zināŔanām ir nozÄ«me

Reizēm izŔķiroÅ”a dzÄ«vÄ«bas glābÅ”anā ir tieÅ”i lÄ«dzcilvēku gatavÄ«ba sniegt pirmo palÄ«dzÄ«bu!

“š‘»š’†Ģ„š’•, š’š’–Ģ„š’…š’›š’–, š’†š’š’‘š’! Å os vārdus ārkārtas tālruņa 113 dispečere sarunas laikā vēlāk dzirdēs vairākkārt. ZvanÄ«ja dēls, kura acu priekŔā viņa tēvs bija zaudējis samaņu. MÅ«su dienesta dispečerei, kura pieņēma izsaukumu, vajadzēja tikai 20 sekundes, lai saprastu to, ka situācija ir kritiska un dotu ziņu tuvākai brigādei nekavējoties izbraukt. Kamēr brigāde ar ieslēgtām bākugunÄ«m traucas uz notikuma vietu, dispečere turpina sarunu un, kaut pa telefonu, bet tomēr ir blakus, lai palÄ«dzētu dēlam glābt sava tēva dzÄ«vÄ«buā€¦

Publicējam fragmentu no vēl tikai trÄ«s nedēļas atpakaļ notikuŔās telefonsarunas, lai parādÄ«tu, cik spraigs katru dienu ir mÅ«su dispečeru un brigāžu mediÄ·u darbs, kā arÄ« to, cik izŔķiroÅ”a dzÄ«vÄ«bas glābÅ”anā ir lÄ«dzcilvēku gatavÄ«ba sniegt pirmo palÄ«dzÄ«bu.

ZvanÄ«tājs (Z): ViņŔ zils paliek! ViņŔ tagad, viņŔ tagad, ko darÄ«tā€¦ Ko man viņamā€¦
Dispečers: Lūdzu saglabājam mieru, brigāde brauc. Es jūs savienoŔu ar dakteri, klausieties, ko daktere teiks. Brigāde ir izsūtīta. Tikai nelieciet nost klausuli.
ZvanÄ«tājs: Hallo, hallo, viņŔ knapi paelpot varā€¦
Ārste (Ā): Hallo, es dzirdu jūs! Jūsu klātbūtnē tas notika?
Z: Jā, viņŔ tikko nokrita.
Ā: Šobrīd elpo vai neelpo?
Z: ViņŔ it kā mēģinaā€¦ Tā tikko dzirdami elpo.
Ā: Tad pagriežam viņu tagad uz sāniem.
Z: Jā, izdarīju.
Ā: Zem galvas paliekam viņa roku, kā atbalstu.
(Dzirdama rosība.)
Ā: Elpo viņŔ? Ir uz sāna?
Z: Jā, jā. Bet viņŔ knapi elpu ievelk, viņŔ nevar paelpot. Ik pēc piecām sekundēmā€¦
Ā: Tā. Pielieciet klausuli pie mutes viņam, lai es dzirdu!
Z: Klausieties.. (Dzirdama cietuŔā ļoti smaga elpoŔana.) Dzirdat?
Ā: Jā, es dzirdu. Tad turam viņu Ŕādā pozā! Un sekojam lÄ«dzi elpoÅ”anai. Lai bÅ«tu tāds temps kā tagad, ja? Un izstāstiet, kas tieÅ”i notika? ViņŔ sēdēja, stāvēja, ēda, kas tieÅ”i notika?
Z: Viņam jau iepriekÅ” bija problēmas. ViņŔ bija pie daktera, viņam rentgenu plauŔām taisÄ«ja. Viņam elpot bija sāpÄ«gi. Un tagad es biju duŔā un redzēju, kā viņŔ uz zemes nokrita.
Ā: Sapratu. BÅ«tu labi, ja to telefonu turētu pie mutes, lai es dzirdu elpoÅ”anu.
(Dzirdamas vārgas ieelpas, kas pēkŔņi sekundes desmitdaļā apraujas.)
Ā: Elpo, neelpo? Hallo?
Z: Tēvs, lÅ«dzu, elpo! Hallo.. Tēvs! ViņŔ ievilka gaisu. Nē, tagad vairs neelpo!
Ā: Ja neelpo, tad griežam uz muguras. Telefonu uz skaļumu. Un veiksim sirds masāžu. Tā, atbrÄ«vojam krÅ«Å”kurvi no drēbēm. Pats notupieties uz ceļiem. Lieciet krÅ«Å”u kurvja viducÄ« savu vienu plaukstu, tad otru plaukstu virsÅ«. Tad ar taisnām rokām veicam grÅ«dienus uz grÄ«das pusi 5-6 cm dziļumā 100 reizes minÅ«tē.
Z: Nu elpo, lÅ«dzu elpo! Tēt, lÅ«dzu, elpo! (Dzirdamas elsas, piepÅ«le, kā dēls veic sirds masāžu). Pagaidiet, viņŔ ievilka elpu.
Ā: Tad pagriežam atkal uz sāniem. Un klausuli pie mutes, lai es dzirdu, kā elpo!
Z: Ir pie mutes. Nē, viņŔ neelpoā€¦ Nē, tagad ievilka elpu.
Ā: Labi ievilka, tālāk nākoÅ”ais elpas vilciens?
(Klausulē piecas sekundes ir klusums)
Ā: Nav.
Z: Nē, ir! Tagad.
Ā: Labi, tālāk?
Z: ViņŔ neelpo. Nē, tagad viņŔ atkal ievilka elpu. Es jums katru reizi pateikÅ”u, kā viņŔ ievilks elpu.
Ā: Jā, tieÅ”i tā, tā man arÄ« sakāt.
Z: Tētā€¦.
Ā: Nu navā€¦
Z: Tētā€¦
Ā: Nu navā€¦ Tad, uz muguras un atkal masējam. Brigāde brauc pie jums, un es esmu pie telefona! Jau sapratāt, kā tas jādara. Tad sākam. Es skaitÄ«Å”u, un jÅ«s masējat! Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmit.
Ā: ā€¦ (turpina skaitÄ«t noteiktā ritmā) Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmitā€¦
(Dzirdamas elsas un piepūle, kā dēls veic sirds masāžu. Mūsu dispečercentra ārste turpina skaitīt. Viņa nesaka neko citu, kā tikai skaita līdz desmit noteiktā ritmā. Tā tas ilgst trīs minūtes.)
Ā: Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmitā€¦
(Dzirdams zvanÄ«tāja nogurums no piepÅ«les, bet apņēmÄ«ba turpināt. Ārste turpina skaitÄ«t lÄ«dz desmit, vienlaikus veroties monitorā, cik tālu no notikuma vietas atrodas brigāde. Ar ieslēgtām bākugunÄ«m viņi traucas pa Å”oseju. Redzams, ka lÄ«dz ieraÅ”anās brÄ«dim atlikuÅ”as četras minÅ«tes.)
Ā: Masējam, masējam! Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmit.
Ā: Turpinām! Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmit. Turpinām, turpinām, lÄ«dz brigāde ienāk. Durvis ir vaļā?
Z: Jā!
(Dēls turpina veikt atdzÄ«vināŔanas pasākumus, ārste skaitÄ«t. Brigāde tuvojas, vēl divi krustojumi un viens pagrieziens. Viņi bÅ«s klāt pēc divām minÅ«tēm.)
Ā: Ä»oti labi. Turpinām, kamēr brigāde pārņems! Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmit.
(Ārste klausulē dzird, ka pagalmā noskan sirēnas)
Ā: Masējam, masējam, turpinām. Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmit.
(Brigāde tÅ«lÄ«t bÅ«s klāt. Viņi jau ir kāpņu telpā, rokās nesot nestuves un teju 30 kilogramus smago dzÄ«vÄ«bas glābÅ”anas ekipējumu.)
Z: Saņemies, elpo! Tēt, lūdzu, elpo!
Ā: Viens, divi, trÄ«s, četri, pieci, seÅ”i, septiņi, astoņi deviņi, desmit. Viens, divi, trÄ«sā€¦
Z: Viņi ir klāt! Viņi ir klāt! Saņemies, tēt, lūdzu, elpo!

Par tēva dzÄ«vÄ«bu notikuma vietā, veicot atdzÄ«vināŔanas pasākumus, mÅ«su mediÄ·i cÄ«nÄ«jās vēl vairāk nekā stundu. Aizdomas par infarktu, klÄ«niskā nāve. Tēvs vēl jauns, paÅ”i spēka gadi. Situācija bija kritiska, taču, pateicoties dēla sniegtajai pirmajai palÄ«dzÄ«bai, tika novērsts pats ļaunākais un brigādes klātbÅ«tnē notikuma vietā atsāka pukstēt tēva sirds un atjaunojās elpoÅ”ana. Å obrÄ«d esam saņēmuÅ”i priecÄ«gas ziņas – nu jau pacientam ir labāk. ViņŔ turpina ārstēties slimnÄ«cā un drÄ«z atgriezÄ«sies mājās.

Atceries – pirmās palÄ«dzÄ«bas zināŔanām ir nozÄ«me. Esi drosmÄ«gs palÄ«dzēt, pat ja neesi pārliecināts par to, vai visu izdarÄ«si pareizi. MÅ«su dispečeri bÅ«s Tev blakus un teiks priekŔā, kas jādara,” pauž NMPD.


1,662 skatījumi

Un Tavas domas par Ŕo?